Waarom Trots?

Heel lang heb ik me afgevraagd waarom ik mezelf trots moest vinden. Ik had namelijk niet zoveel bijzonders gedaan. Gewoon mijn werk en toevallig stond ik op de verkeerde plek op de verkeerde tijd en raakte gewond. Maar dit is toch geen reden om trots te zijn?

Soms wordt er weleens een opmerking gemaakt over mijn medailles en insignes. Er wordt dan gezegd: “Daar zul je wel trots op zijn?” Eerlijk gezegd ben ik niet trots op mijn medailles. Wat ze wel doen is een verhaal vertellen. Een verhaal van een jongen van 21 jaar die met zijn maten naar Afghanistan ging. Daar beleefde hij een geweldige tijd, maar keerde gewond terug. Hij verloor een van die maten en waar meerdere maten liepen schade op. Waarom zou ik hier trots op zijn? Dit maakt mij geen goede of betere militair of persoon. Het is me gewoon overkomen.

Maar sinds kort weet ik waarom ik trots ben. Ik kreeg een PM op Facebook van Ken van Geijlswijk en vroeg of ik bij hem in de podcast wilde komen. In eerste instantie zei ik nee en na aandringen van Ken zou ik erover nadenken. De tijd om na te denken zou ik niet nemen, want mijn besluit stond vast. Totdat Ken mij vertelde hoe hypocriet het was (Ik reageerde op bijna elke podcast hoe goed het was dat die mensen hun verhaal deden) om het zelf niet te doen. Mijn verhaal moest verteld worden, vond hij. En zo geschiede het dat ik in de podcast met Ken kwam.

In deze podcast kwam ik erachter dat ik toch wel een klein beetje trots was op het Veteraan zijn. Dat was op het moment dat ik realiseerde hoe trots ik op mijn maten ben, de geneeskundige mensen en iedereen die ons op dat ene moment op 10 juli 2007 geholpen hadden. De realisatie dat ik mijzelf, net als hen Veteraan mag noemen.

Later ben ik dit breder gaan trekken en werd ik steeds trotser op al mijn collega’s in het missie gebied: De mensen die ons eten verzorgde, de mensen die luchtsteun gaven als het nodig was, de mensen die onze voertuigen bijtankte en iedereen die ik vergeten ben die een bijdrage geleverd heeft. Het maakt niet uit wanneer en hoeveel keer je weg bent geweest bent, ik ben trots op je en ik ben trots dat ik met net als jou veteraan mag noemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DutchEnglishPashtoPersian