#StandWithNRF

Ik erger me verschrikkelijk hoe de wereld Afghanistan de rug toekeert. Veel gehoorde kreten zijn: ‘De Afghanen vechten niet voor hun land’ en er word dan al snel de vergelijking gemaakt met Oekraïne.

That’s what friends are for

Vorige week kreeg ik een bericht van een tolk uit Afghanistan. Hij vertelde me dat het met mij gediend had in Uruzgan en wilde gebruik maken van de tolkenregeling.

Eerlijk gezegd kon ik hem niet meer herinneren, maar dat is ook niet vreemd na veertien jaar als het niet onze vaste tolk is geweest. Ik ging doorvragen of hij mij bewijzen daarvan kon tonen. Helaas had zijn moeder alle bewijzen die hij had verbrand, uit angst voor vergelding van de Taliban. Navraag bij andere tolken met zijn naam mochten ook niet baten. Zij vertelde me: “We hebben foto’s nodig want wij gebruikte bijnamen en die zijn niet altijd bijgebleven”

Heeft het zin gehad?

Sinds President Biden en de NATO hebben besloten dat alle troepen op 11 september vertrokken moeten zijn uit Afghanistan. Vragen veel mensen mij wat ik daar als Afghanistan veteraan van vind en of niet alles voor niets is geweest…

DutchEnglishPashtoPersian